Redacteur worden?

De wijkkranten worden gemaakt door actieve en enthousiaste wijkbewoners. Lijkt het je leuk om zo nu en dan een stukje te schrijven over je eigen wijk? Om foto’s te maken? Of de krant op te maken? Meld je dan aan als journalist, fotograaf of opmaker bij TIEN Plus via tienplus@meeplus.nl. Ervaring is niet vereist, enthousiasme wèl.

Redactievergaderingen
Je bepaalt zelf hoeveel tijd je erin steekt; gemiddeld één dagdeel per week. De redacties vergaderen bijna allemaal drie keer per editie, gemiddeld vijf edities per jaar. Tijdens de redactievergadering worden onderwerpen verzameld, bij de deadlinevergadering worden de pagina’s gevuld en bij de check lezen de redacteuren de stukken na.

Meewerken aan de wijkkrant
Meewerken aan de wijkkrant is leuk en afwisselend, en je steekt er veel van op. Je gaat de wijk in en leert allerlei mensen kennen. Je interviewt bewoners of schrijft een achtergrondartikel. Je raakt op de hoogte van wat er speelt in een straat of buurt. En uiteindelijk vind je jouw foto of artikel keurig opgemaakt terug in de wijkkrant.

Niemand zit dichter op het nieuws dan de bewoners zelf. En die voorzien de wijk van informatie.

 

Cursus journalistiek, Jacqueline van den Bergh:

“Ik heb geleerd kort te schrijven”

In de eerste helft van dit jaar gaf Frits Baarda een cursus journalistiek voor redacteuren van de wijkkranten. We vragen aan Jacqueline van den Bergh, één van de deelnemers, hoe zij die cursus heeft beleefd.

Waarom ging je de cursus volgen?
Jacqueline: “Ik heb altijd al willen schrijven. Natuurlijk schreef ik al, ik was 20 jaar raadslid voor de PvdA, dus dan produceer je af en toe wel wat tekst. Maar ik wou me er altijd al meer in verdiepen. Bij de laatste verkiezingen kwam ik niet meer in de raad. In maart zag ik een berichtje van Tienplus over de cursus en ik dacht: dit is mijn kans. Je zoekt toch naar een nieuwe bezigheid. Ik heb wel mijn eigen vormgevingbureau, maar daarnaast ben ik graag actief.”

En hoe beviel de cursus?
Jacqueline: “Het was een leuke groep, meteen bij de eerste kennismaking al. Een stuk of tien mensen, allemaal van verschillende wijkkranten. We kregen verschillende technieken aangereikt: leer als een journalist te kijken, met nieuwsgierigheid. Ook kregen we meteen een opdracht: maak een kort bericht voor de krant van 100 woorden over dit onderwerp. Heel verrassend vond ik dat daar tien totaal verschillende stukken uitkwamen! Ook nieuw voor mij was dat je veel leert van de discussie na afloop over elkaars stukken. Zo leer je het steeds beter te doen. Ik heb geleerd hoe je kort kan schrijven en hoe je de mensen nieuwsgierig maakt naar je onderwerp. In het najaar komt er een vervolgcursus, daar wil ik ook weer graag aan meedoen. Frits kondigde aan dat hij dan meer wil vertellen over het maken van interviews. O, en na afloop kregen we nog een certificaat, daar ben ik heel trots op!”

Bij welke wijkkrant werk je mee?
Jacqueline: “Bij die van Crabbehof, ik zei bij Tienplus: deel mij maar ergens in, want elke wijkkrant lijkt me leuk. En het bevalt me heel goed, we hebben een leuke redactie met fijne mensen. Ik voel me daar prima op mijn plaats. We maken vier maal per jaar een magazine en voor het laatste nummer heb ik geschreven over de ‘Wanderwatch’. Dat is een digitaal horloge met apps die kinderen stimuleren meer buiten te gaan spelen. Verder over de verhuizing van de volkstuinen van ‘De Vrije Tuinder’ en ik ben een paar keer naar de Crabbehoeve geweest. Het is leuk om over zulke ‘kleine’ onderwerpen te schrijven, je leert daardoor zelf die dingen ook kennen. Jammer is wel dat het magazine niet huis-aan-huis bezorgd wordt, maar dat is niet anders. We hebben er nu wel weer een aantal afhaalplekken bij, dat is mooi.”

Hoe kom je aan die onderwerpen?
Jacqueline: “We komen op woensdag bij elkaar met de redactie en inventariseren de onderwerpen. Dan kijken we wie wat gaat doen. Voor de volgende editie heb ik ook al een idee: er is een plan voor een gasloos pilot in Crabbehof. Ik wil dan de wethouder, maar ook de bewoners bevragen. Lijkt me leuk om te doen.”